11 tips när du ska märka barnens kläder och saker med namnlappar

Genom att märka barnens kläder och saker med namnlappar är chansen stor att du får med dig rätt saker hem igen. Här är några bra tips på hur du får allra bästa resultat.

 

Det är bra att märka barnens saker – både för att du och barnet kan hitta och känna igen sakerna utan att fundera över om de faktiskt tillhör barnet eller inte och för att inte andra av misstag ska få med sig fel saker hem. Det är många små och stora saker som hamnar på villovägar, på förskolan, på fritidsaktiviteter eller när ni är i farten på olika ställen, ute eller inne. En kvarglömd strumpa klarar man kanske av, men när det är den helt nya jackan, overallen eller matlådan som försvinner känns det lite surt. Tänk också på att det kan vara många som har likadana saker, exempelvis på förskolan. Så hur vet du då att regnbyxorna som försvann från barnets plats och sedan dök upp på en annan krok faktiskt är ditt barns? Den enkla lösningen är att märka allt med namnlappar!

 

1. Det går självklart också bra att märka allt med penna eller tusch. Problemet kan dock vara att det försvinner eller färgar av sig när det blir blött. Med namnlappar är du säker på att det håller i sig.

2. Hos Namnmärkning.se kan du köpa namnlappar efter behov. Du kan välja mellan klistermärken och strykmärken och det finns också reflexmärken. Till småsaker kan du köpa minilappar.

3. Fäst gärna namnlappen på en lapp som inte har någon viktig information om det är flera lappar runt tvättråden. Då kan lappen klippas bort om kläderna ska gå i arv eller lämnas vidare. Då slipper du att din information lämnas vidare (till helt okända) och de nya ägarna kan enkelt märka med eget namn.

4. Skor, inneskor, stövlar och vantar kommer i par, så kom ihåg att märka båda två. Täck inte för storleken. Även matlådor och termosar består av flera delar, så märk gärna själva lådan, locket, termosflaskan och koppen.

5. När du ska märka skor är det bra att fästa lapparna där det är minst slitage. Uppe på insidan av skon är ett bra ställe.

6. Tänk gärna över hur synlig lappen är på det du ska märka. Om det inte är något du vill att alla ska se vid första ögonkastet, fäst gärna namnmärket undertill, på baksidan eller insidan av saker och ting. Men göm dem inte alltför mycket så att andra inte hittar den om de vill veta vems kläder/saker det är.

7. Fundera också på vilka ytor som namnmärket ska fästas på så att det sitter så bra som möjligt. Reflexklister är lite hårdare än vanliga namnmärken, så de ska fästas på ett slätt underlag, till exempel en plastpenna eller en skinnrem.

8. Strykmärken är perfekta för kläder och textilier. Stryk bara på textilier som tål hög värme. Välj ett ställe på plagget där det inte ska sträckas, exempelvis på tvättråden. Klistermärken kan också gärna fästas på tvättråden, men undvik att dölja själva tvättanvisningarna.

9. Reflexmärken är ypperligt bra till att märka ryggsäck, cykelhjälm, cykel och sparkcykel – särskilt på vinterhalvåret. Så syns barnen i mörkret!

10. Minilappar är väldigt praktiska när du ska märka småsaker. Det kan till exempel vara leksaker som ska med till förskolan, på övernattning eller på besök hos släkt och vänner. Du kan också märka pennor, kritor, mobilladdare och nagellack. Minilapparna innehåller oftast bara namn.

11. Om barnet är med i en fritidsaktivitet där många har likadana kläder eller där man lämnar kläderna i ett omklädningsrum är det smart att använda ett personligt namnmärke. Då blir det lätt att hitta sina saker igen om man skulle råka glömma dem. Det kan också hjälpa till att undvika en obehaglig situation, om någon skulle falla för frestelsen att ta med sig den nya jackan när det är två kvar i omklädningsrummet.

 

Vad kan vara bra att märka?

⭐ Skor och stövlar
⭐ Ryggsäck till förskolan
⭐ Skolväska
⭐ Matlåda
⭐ Drickaflaska
⭐ Regnkläder
⭐ Overall
⭐ Underställ
⭐ Mössor och halsdukar
⭐ Vantar
⭐ Inneskor
⭐ Blöjpaket
⭐ Gosedjur och snuttefiltar
⭐ Leksaker
⭐ Cykelhjälm
⭐ Cykel eller sparkcykel
⭐ Gymbag/gympapåse
⭐ Fotbollsskor
⭐ Böcker och pennor
⭐ Mobiltelefoner
⭐ Allt som barnet ska ha med sig på fritidsaktiviteter
⭐ Mat till utflykten (yoghurtburkar, sylt till pannkakor)
⭐ Nappar
⭐ Kläder (även trosor, strumpor, strumpbyxor)
⭐ Jacka
⭐ Skidor
⭐ Skridskor

Create name tag